Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel LINK Get This.

Monday, February 28, 2011

suka, kasih & sayang<<<-----

salam bloggerz...


rasa suka e2 normal....mgkin suka pada kawan...
suka kerana selesa ada bersama ketika dia susah..
suka kepada barang2 yg telah di hadiahkan kita..
suka dgn mhargai brg tsebut.

sejuk hati nengok....


rasa kasih itu suatu lumrah...
kasih pada ummi krna mlahirkan kita,mjaga kita
kasih pada ayah, sbb mendidik n memahami
kasih pada sahabat, kerna sahabat m'ingatkan kita bila kita lupa.

rasa sayang itu fitrah....sayang pada keluarga...
krn mereka memahami kita & ada sentiasa....
menerima kita ketika semua org myingkir kita..
rasa syg pada org yg dekat d hati kita....
e2 mgkin perkara yg ganjil bgi sesetengah org...
e2 aku....

namun, sekarang aku rasa somthg ngn somebody ni....
adakah aku agp dia hnya sorg shbt atau sdh terlebih ni

tolong jawab ayu~~~~~

*xpayah fkr kawin lagi, klu dia srh masak...ko dah tpinga2.... :p

Friday, February 25, 2011

p e n g u i n


salam bloggerz....
mai sat, nk cerita nie sal penguin...

tau x, apa istimewa nya penguin pada aku...
ntah..mgkin ia melambangkan apa yg aku suka....
aku suka cumil2 nie..
walau pun sumer org suka yg kurus, cantik, tinggi, tegap2, ketul2..
xkesah la yg dorg2 pnya suka tue...
penguin ni xda la rendah, xda gemuk...sederhana jak pada aku...
tpi, penguin ini adalah pasangan yang paling setia...
mau tau penguin ni mcmna sebenar2nya, tgk la video tu....
baru kamu org tau apa tu penguin.....

mcm juga somebody, wlu pun org suka ckp negatif kat dia..
aku xkisah pun...aku juz suka tgk jak...klu lebih dari itu..aku xfikir lagi.(mungkin..??)
aku suka cara dia bfikir, ke hadapan...
dia kan, seperti bapa aku...
cukup penyabar, baik, memahami...
aku sukar untuk jumpa org mcm dia...
tpi klu jdi teman aku, mgkin sukar...sbb aku melihat seperti seorang ayah...
ntah...aku lihat dia, aku lihat bapa aku...
nda kah tu lawak....sbb tu aku suka diam bila tserempak atau sengaja jmpa dia..
lebih baik aku dengar jak dorg2 nie bcerita, mcm aku ngn bapa ku...aku lagi suka jdi telinga klu bapa ku ngadu masalah ngn aku..

dia ttp jdi sahabt aku..sukar aku terima dia lebih dari itu
aku cuma mharap, xda lagi kata2 yg aku rasakn hrpn bgi aku
aku sdh lali ngn kata2 harapan nie....
manis bila d ungkap, sedap d dgr...
tpi, last2 aku juga d lupa mcm xda kpntgn

sori lah, klu rsa ini tlalu peribadi,
actly khas tuk ngko
wat entry tuk kau tnpa pgetahuan n mmg ko xsedar jg tu wujudnya entry ni...hehehe

p/s : ini bukan entry 'falling in love' yer....
video

s e l e s a


rasa itu tetap ada....rasa rindu kepada keluarga ku....
rasa ini bertambah2 klu masalah atau keadaan aku xstabil....
rindu kepada kelurga ku...
walau pun, keluarga ku d cni, sudah tidak menerima aku...
aku cuba rasional diri aku....
igt balik tujuan aku dtg cni...
mmg adat merantau dan belajar.
hati kena tegar
walau bukan itu aku sebenar,....

rasa penat bila kita asyik faham keadaan org...
rasa lelah bila diri ni hanya diperlukan bila ada...
aku perlu mengikhlaskan semua ini....
silapku kerana melibatkan diri scr 'serius' ngn masalah org..
mgkin, slps ini aku betul2 kena jaga etika di luar mahupun peribadiku

banyak sgt cacat cela aku lihat...
alhamdulillah, aku dapat melihatya, dan aku perlu
memperbaiki silapku itu..
aku tahu, susah untuk berubah dalam jangka masa yg tdekat.
mungkin menjauhi itu langkah terbaik...

xperlulah aku memikirkan rasa sakitku ini...
sedangkan kelak aku juga yang menanggung sendiri.
walau serendah mana pun kita,
cuba untuk berubah..
cuba untuk berani melangkah setapak ke hadapan.
walaupun, aku terpaksa berkorban.

aku masih dalam dilema...
meninggalkan org2 yg aku kasih.,sayang...
aku fikirkan aku sudah melakukan yang terbaik...
namun, masih ada cela nya..

sakitkan bila kita hanya diperlukan ms susah.....
aku tekad tidak mahu menjdi seperti dulu lah...
biarlah itu urusannya dengan Empunya dunia ini.

mungkin cukuplah setakat ini aku bertahan..
aku perlu memikirkan diri ku sendiri...
kerana aku sudah s e l e s a dgn kehidupan aku di cni..

Thursday, February 24, 2011

~~ gelombang kuNing~~

salam bloggerz.....

hari ini khamis dan kiranya sdh minggu ke7 kuliah kami tuk sem ini,
xsedar kan...nak mghabiskan lagi 7 minggu kuliah...

btw, tuk mggu sebelum nie bnyk sgt cerita yg jadi....
mggu lepas, pilihan raya berlangsung....

kali ini , PR yang paling hangat dan mantap la.....
klu aku sebut semanagt gelombang kuning....
knfem2 lah org tau, iaitu gol Mahasiswa Pendidik (MP) dan Legasi Mahasiswa Progresif (LMP).....
mpunyai ideologi yg jelas bagiku.....

aku ni klu bab politik mmg xda la aku nk faam sgt....
tpi, yg mbuatkan aku nak amek tau sgt PR kali sebabkan banyak sgt penindasan yg berlaku....
klu mau tau jnguk2 la fb Kami sokong mahasiswa pendidik, fb LMP, fb suara siswa,fb pimpinan bitara.
org yg buta politik pun, tahu mn yg benar, mn yg salah...

klu namanya kita mahasiswa...
kita perlu dan berhak tahu apa yg jadi dengan sekeliling kita...
bukannya hanya tahu pergi ke kuliah, menyiapkan tgsn( hakikatnya xbuat pun @mlambat2kn)~aku tu~

dan bhsa yg paling senang difahami, xkan lah kita nak biarkan duit yuran universiti tu yg beribu2 kita byr , disalah gunakan oleh pimpinan kita yg kononnya mahu menjaga kebajikan kita.
walhal, kita telah silap memilih pemimpin yang baik...(faam kah jg, hehehe)

aku xmau pun menyentuh soal PR dan kabinet baru MPP utk sesi ni,
namun hnya sbgai pgtahuan sahaja....
mmg ada segelintir atau ramai sbnrnya yg tdk puas hati dengan pimpinan baru yg di bentuk
namun, banyak yg kita pelajari.....
kita jangan cepat melatah, rasionalkan cepat2 pmikiran kita walaupun keadaan sebenar sgt2 genting...
n klu blaku banyak bantahan, perlulah di ingat...mungkin ada sebab mereka tidak puas hati

bagi aku, jika kita mahu melihat sesuatu organisasi itu dilandasi dengan islam perlulah memilih pemimpin yang mempunyai fikrah islam....
mmg , dlm kontek kita mmbentuk ..ramai yg tdk puas hati...
soal kewibawaan pemimpin dipersoalkan...
takut pemimpin sendiri hnya memikirkan soal lahiriah.

wlu bgaimana pun, teruskan lah perjuangan org2 yg berada di atas...
lakukan dengan penuh tanggungjawab krn jika tdk di tanggung dengan penuh dedikasi di sni..
kamu jawab lah nti di akhirat kelak....

************************************
tammat la cerita PR tue....

juz, klu korg2 sumer join rapat umum mggu lps...expctly terjoin ngn MP n LMP...
semangat, segar mata klu tym2 mgntuk dgr dorg beri sokongan ngn barisan calon.

mengingatkan aku ms tamrin,
di marah2, masuk lumpur, brendam di lumpur rmai2, makan nasi putih ngn garam n gula
ms aku bsama2 ngn shabat aku mcari Islam...
hidup sbg pjuang Allah ini mmg perit, n perlu kental...
rasa payah awlnya, tpi manis iman dan ukhwah tu...
Allah beri tnpa ada hadnya...
klu hati kau bduka, xprlu ungkap...
sahabatmu rasa ...Allah mmujukmu...

dalam riuh rendah rpt umum blgsung, aku menyesal...
aku tidak myumbang apa2 dlm mnegakkan kebenaranMu

dulu aku pernah terdetik utk lari dari tugas ini...
natijahnya aku rasa skrg ni

aku mau mulakan semula...aku yakin...
aqidah ku dahulu perlu di betulkan....
aku yakin, Islam itu ada d mn2 klu kita cari....

dlu,penah sorg sahabat aku gtau....
sebelah kaki mu sdh berada di jalan yg bEnar...
klu hal politik, xperlu tergesa2...xpyh fkr
yg pntg aQidahmu perlu mantap.

p/s: rindu ngn sahabat sefikrah....yg sllu m'igtkan ms kita lalai...
indah ukhwah itu....mohon peluang masih terbuka utk aku...aminnnn

Saturday, February 19, 2011

~~~ hati ~~~

Salam...

Allah pemegang hati kita....
Allah mampu mgubah sesuatu yg di luar keupayaan kita...
bila musibah dia beri kpd kita,
e2 mknanya dia syg kn kita
hatta, musibah itu ...
kehilangan seseorang ahli keluarga kita yg kita paling sayang...

dia bukan milikmu wahai hati.....
dia milik Allah.......

wlau pn, dia mgumbanmu ke gaung yg dalam...
engkau ada Allah....

wahai hati, Allah belum mengkehendaki lagi....
sabar wahai hati...

p/s : aku rindu smgt tamrin dahulu....

Tuesday, February 15, 2011

hati yang tegar....

aku menginginkan diri ini tegar...
aku tau , setiap ujian, pasti ada hikmahnya...
rsa ujian ini terlalu berat n lama untukku...
aku mharapkan ianya segera berakhir....

aku xpenah tfikir ianya berakhir begini...
aku x akan padam secalit memori itu....
apa yg sdh blaku, telah berlaku...
xperlu dikesali dan menyalahi diri terus menerus...
aku perlu mengorak langkah perubahan....
perubahan kpd diriku....

namun, seyakin aku sudah berubah,
Allah menguji ku lagi...
nyata hati aku masih mudah tergoyah.....
mungkin ada silap dlm 'plan' aku utk berubah
e2 aku yakin...
aku mnilai, mcongak2 smula perancanganku...
tpi, masih samar....

aku tak penah mduga, kesilapan aku pada awalnya,
memakan diri ku sendiri...

diri ini longlai, kekuatan dulu xmenjengah skrg....
Allah...tlg hambaMU , lemah sangat dengan dugaanMU ini...
tamatkan lah derita ini.....sakit ini.....
klu benar diri ini persinggahan yang membawa kebaikan nya utk sahabatku itu...
aku redha...

tpi ya Allah, jangan biar hati ini sakit melihat dia gembira tanpa aku...
selalu, kerap sangat
aku sesat dalam perjalanan hidup aku pernah corak dahulu...
betul2 mguji iman ku....betul2 mduga taQwaku....
aku hanya mharap, perjalannya, kehidupannya, Engkau rahmati n berkati selalu....

biarpun aku tau, mgkin kejauhan ini satu kifarah utkku....
kerna aku tau, hnya dgn ini, dia bleh mrasakan aku xpenah wujud dlm ksilapan kami dahulu.

Saturday, February 12, 2011

sabtu yg HEBAT!!!


salam bloggerz......

tepat pukul 1.55 pm tadi, aku sampai rmah aku a.k.a rmah c sUmUt.....balik dri amek test comp kat ulu bernam....
alhamdulillah...46/50..
....hebat x...
xdalah....10x kali kot aku cek jwpn2 aku tadi...

so, nak amali, kena
tggu sabtu mggu depan lagi...
nda pa lah.....palan2 kata bapaku....( sdh 3mggu kot aku tggu saat nie)

ha...e2 1crita best....
nie, sal aku cari k
eja...
sblm smpai rumah tdi, tya kat pak ik copy, ada lgi x keja kosong....dorg kata 'dah ada org la adeQ'
hahaha...nak jak aku bgi pesan,'so, buka l
a memo cai jwtn kosong tu abg syg'....
nsib bek aku dia bkn abg syg aku....so,xjadi la nk pesan :)

sebab apa aku nak cari keja part time,
em...saja nak ngada2 kot...hahhaa
nda la....ada 2 sbb aku keja part time...
1stly, aku nak cari duit tuk aku makan semester nie...pokai kot aku....
aku kn amek lesen kreta lgi sem nie....lgipun x
mau susahkn beliau aku klu bleh..
2ndly, aku nk keja sebab aku kepingin...( teringin) nak beli tpon baru....
huhuhu....telipon apa?
aku tgh cbok mbelek webs
ite sony ericson la nie.......
yg menarik hati aku a
da 2 model tpon....

1- sony ericson ELM(TM)- rm460




nie lah, gambar tpon sony ericson ELM yg aku nak tu...
tak pun, aku suka modela nie pla

sony ericson AINO - rm 785



cntek x...
2-2 tpon nie leh conect tenet.....

actly, aku xda lah tdesak nak beli tpon pun....
tpi xsalah kn klu aku berangan2 nak tpon mcm tu...

tpon apa pla aku gna selama ini?
aku gna nokia 2630...colour hitam....
masa aku beli tu, hrga rm380.....
tpi, harga skrg rm240 jak tggl...
dah lama aku guna tpon,byk la ia bjasa kat aku....
aku beli masa aku masuk lower six klu aku xslap...
masa tu tahun 2006...
kiranya sdah 5tahun aku gna tpon aku nie...
pergh...lama siot aku guna...( klu d dgr leh kwn2 ku nie, knfem d lempang, sbb murtad sndkn)



nie la model 2630 yg byk berjasa ngn aku nie....
wlu pn dah xsesantik dulu...tpi ttp slim....
tuannya jak yg makin berisi sbb hepy kn...

klu sblum ini, aku beli telefon gna duit 'bukan aku pnya' ( duit ORG bgi )
kali ini, aku nak beli tpon yg aku angan2 kan dengan gaji aku...ceh....
xkisah la cepat ka lambat aku dpt....
yg pntg aku xgna duit scholarsp lgi....
yg pentg juga , aku beli tpon tu atas titik peluh aku sendiri
(pergh......semangat nie...)

okai, tu jak mau kongsi.....klu kamu2 ada niat beli baru, n stil ada tpon yg bleh bfungsi...
jgn abaikan tpon y lama...cian ia, nti tpon tu merajuk lak :)

p/s : sdh post entry nie....mau ulas buku....aku mampu .... :p











Friday, February 11, 2011

sakit hati......!!!!!!!!!!


salam dear bloggerz.....

saat nie , aku xpanas pun...saja nak memanaskan entry kalie nie....
semalam jak aku rasa panas sangat ngn minah agak senget...(hahha...sgguh jht aku skrg)
bukannya aku nak melabel dia, tpi kdg2 yhp kesabaran aku teruji tau....

selama 6 smester nie, aku rasa dia xsedar2 lagi dia tu suka jadi parasit kat org2 yg sllu jdi partner dia....
aku bukan xmau tegur dia, tpi kitorg faam jg peel (prangai) dia tue...
dia n the gang, klu ad somthg xbaik, cpt sgt melatah......
marah2,xpuas hati...n kdg2 siap bagi 'pujian' kat org tu ( like as b+doh)

rasa xbest jak kan ada kawan mcm yg kita xdapat nak tegur prgai kurg baik dia....
xpayah crita prgai lain la....1 nie jak aku nk bahas...
sebb apa aku nk bahas, sbb sbgai satu alasan kat aku tidak melabel dia ngn apa2 yg kurg baik...
bcoZ dia kawan aku gak....

peel dia aku xsuka adalah......
klu ada pbincangan asgment, dia suka dok diam.......
aku tau la, sbb kdg2 aku pn mcm xda idea jak...
jwpn dri dia yg aku xsuka dgr...'aku ikut jak apa yg kamu buat'....
dish3x...mau jak aku bgi gula2 tgn kau nie....

ada satu sindrom yg bleh aku kaitkan peel kwn aku tu
nie..baca nie...aku copy dri iluvislam tdi....

Genovese Syndrome

Sindrom Genovese adalah satu fenomena di mana seseorang itu mengambil keputusan untuk tidak melibatkan diri atau memberikan bantuan dalam keadaan yang penting dan genting, dengan wujudnya bilangan orang yang ramai.

Ringkasnya, keadaan ini sama dengan peribahasa Melayu, lepas tangan.

Apakah bahayanya sindrom ini dalam masyarakat kita?

Belajar tidak aktif, bekerja tidak produktif, malahan berbincang atau bercakap pun sangat pasif!

Rata-rata umat kita 'menghidap' sindrom ini, sama ada sedar mahupun tidak. Apa tidaknya, mengambil bahagian dalam perbincangan tak mahu, bertanya soalan kepada pensyarah tak mahu, mengatakan sesuatu yang hak dan benar pun tak mahu! Alahai, jika begini, usahlah berkata mahu tolong saudara-saudara di Palestin, sebab semuanya itu hanyalah hasrat murni di dalam hati, takkan terjadi.

Buangkan sifat "tak apa, orang lain kan ada..."

Mahukah kita terus menjadi umat yang mundur, sering direndah-rendahkan oleh umat lain?

Puncanya? Tanya diri sendiri.


amacam?ada pcaya tak.....skurg2 aku xmau fkr ngtf kat org tue dah...

klu pun aku xdapat tegur dia, aku doakan dia sedar gak ksilapan dia...

aku hanya mampu doakan yg terbaik tuk dia jak....


-p/s : jangan suka ngutuk dan melabel seseorang disebabkan perangai xsenonoh diorang.....

Wednesday, February 9, 2011

100 bloggerz diperlukan...


salam blogger.......

jom pakat2 myertai ini...jdi lah d antara 100 org btuah...

100 bloggerz diperlukan...................


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan hye kepada semua blogger-blogger yang selalu melawat blog Yiedpozi [Dot] Info. Korang apa khabar? Sihat? Sihat hendaknya. Sepertimana yang disedia maklum, aku sudah membuang halaman 'Jom Blogwalking' di blog aku. Tetapi korang boleh join yang terbaru ni. Iaitu 'Blogwalking Widget'. Senang je nak join.

Apa yang perlu korang buat ialah

1. Buat satu post yang bertajuk '100 Bloggers Diperlukan'
2. Pasang widget blogwalking di blog korang. Kod boleh diambil di sini. Sila jangan edit kod'nya
3. Submit permalink post di ruangan komen entri ni

Itu je. Ok. Sila beri masa untuk aku masukkan link blog korang dalam list ye. Huhu. Link lama akan dibuang dan link baru akan dimasukkan. Harap maklum.

P/s: Sila pastikan blog anda tidak mempunyai widget lagu dan widget Widgeo!

Sumber: 100 Bloggers Diperlukan | Yiedpozi [Dot] Com

Tuesday, February 8, 2011

diam vs potpet...

entry kali ini agak bbaur pkauman ckit erk.....
awal2 lgi aku nk mint maaf , entry aku kali ini bukan mjurus kpd sesetengah org mahupun hdup tau dah mninggal

entry ini bukan utk kaum cina, melayu, india mahupun sungai k......
aku baru jak round2 blog kengkawan blogger aku.......
majoriti baca yg dak2 upsi gak la.....
dpt beza sgt cara penyampaian seorang cigu sains/math/bio ngn cigu2 knslg.....(espcly aku la)
xkira la pyampaian itu ada unsur ilmiah mahupun juz bjenaka......
yg jelas...cara penyampaian dan bahasa yg di gnakan....
sgt2 la bbeza....bgi aku sbg bakal cigu knslg nie.....agak kureng ckit erk....
atau paling dekatnya...kurang atau tiada kreativiti ........sorry 2 say....
kata akak aku, berkata benar wlupun pahit kan......aku lah tu...

entry ini sbgai satu teguran tuk sndri....kdg2 kita tak perasan tau etika blog kita sendiri.....
klu kita kata blog kita ini tuk di bawa ke sekolah.......
xperlu kot jadikan blog anda itu spt carcamarba......
di situ la nak masukkan sal mysoul la....my honey (ayat jelez kot)....
xjeles pun......wlupun masih single .....

sekurang2nya kita klu di anugerah sebagai seorang yang pasif atau aktif macamna sekalipun, cara kita bersosial tu.....
kena juga kita up to date..
(benda ala ini sgt mbantu ms nk jmpa bakal mertua tie )

xkira tau kita bersosial dalam alam maya mau pun dlm alam realiti....
ia akan mcerminkan siapa kita n mcmna kita mdidik fikiran kita...
org akan detect mlalui cara komunikasi n sosial kita....

diam tidak beerti kita bodoh...
tapi jgn pla diam kita mnunjukkan kita ini sombong....
biarlah kita diam bila kita perlu diam.....
makanya itu diam2 berisi...

em...cam lari ckit stori aku nie...
btw, sumer kubur pun masing2....tpi kita ni hidup perlulah ada matlamat...
jgn smpai kita di pandang rendah wlupun ada segulung sijil ijazah sarjana muda dek kerana kita tidak pndai berkomunikasi.....

Sunday, February 6, 2011

perjalanan......

perjalanan hidupku pernah terhentii.....
namun aku perlu bangkit, n bangun dari lena yg panjang....
padamkan semua api membara, dendam kesumat....
tpi jgn pernah padam manisnya kenangan kerna ia hanya akan tggl sbgai kenangan....

terbitnya matahari , maka bermulanya hidup yang baru..
YA!!!.....
seorang anak gadis yg tegar...teguh pendirian n jgn ulangi kesilapan yg lalu....
aku MAMPU.....
:)